Protonmail

Protonmail inloggen

Wanneer je op zoek bent naar een gratis e-mailservice dan kom je al snel uit op één van de grote spelers op de markt. Maar onfeilbaar zijn deze ‘reuzen’ zeker niet. Er valt wat voor te zeggen om voor een kleinere maar in veel opzichten betere e-mailservice te kiezen. Protonmail is daar een goed voorbeeld van, het is een end-to-end versleutelde e-maildienst.

Protonmail heeft een gratis variant voor privé gebruik, maar je kunt ook kiezen voor een betaalde versie met speciale extra opties. Voor zakelijk gebruik is er een betaald professioneel abonnement. Protonmail is ontwikkeld in Zwitserland, privacy staat mede daarom hoog in het vaandel.

Inhoudsopgave

Protonmail inloggen

Stappenplan inloggen Protomail:

  1. Ga naar https://account.proton.me/nl/mail of klik hier;
  2. Vul je E-mailadres of gebruikersnaam in;
  3. Vul je wachtwoord in (klik op het oogje om je wachtwoord te zien die je intypt);
  4. Druk op de Inloggen button;

Na het aanmelden ben je ingelogd op je account en zie je de fraaie en professionele interface. Ook als je gebruik maakt van de gratis variant word je niet lastiggevallen met advertenties en zijn alle basisfuncties gewoon beschikbaar.

Alle bekende opties die je ook in een betaald mailprogramma hebt zijn beschikbaar, zoals het opslaan van concepten, berichten markeren met een ster, een map met verzonden items en een aparte spam folder. Je kunt een bijlage bijvoegen en extra versleuteling toepassen voor het versturen van gevoelige informatie.

Zo maak je een account aan
Protonmail aanmaken

De website van Protonmail is zeer basic en dus erg overzichtelijk. Een account aanmaken is heel makkelijk, net als daarna het aanmelden. Ga naar https://account.proton.me/nl/mail/signup of klik hier.

Je kiest een naam die wordt aangevuld met @protonmail.com of @proton.me.

Er wordt direct gecheckt of de door jou gekozen naam beschikbaar is. Vervolgens creëer je een wachtwoord. Je kunt optioneel een ‘recovery’ mailadres opgeven. Hier kan informatie naartoe worden gestuurd als je niet kunt inloggen, bijvoorbeeld als je je wachtwoord bent vergeten of als je account is gehackt.

Binnen een paar minuten is je mailadres aangemaakt en kun je het programma gebruiken.

Proton.me Betaalde opties

Je kunt de basisfuncties van Protonmail gratis gebruiken. De gratis variant biedt 500 MB aan opslagruimte en je kunt maximaal 150 berichten per dag versturen of ontvangen. Als je kiest voor het Plus abonnement betaal je daarvoor € 4,- per maand. Je krijgt dan maar liefst 5 GB aan opslagruimte voor je mail. Je kunt zelf mappen aanmaken om je e-mails overzichtelijk te houden. Je mag tot maximaal 1.000 berichten per dag versturen en je kunt je eigen domeinnaam gebruiken, dus bijvoorbeeld paulien@dierckx-vanpraet.be) . Daarnaast is het mogelijk om maximaal 5 aliassen aan te maken en kun je rekenen op uitgebreide ondersteuning van de helpdesk. Wil je het maximale uit Protonmail halen dan kies je voor het Visionary abonnement. Hiervoor betaal je 24 euro per maand. Je krijgt dan 20 GB opslagruimte, kunt 50 aliassen op je e-mailadres aanmaken en krijgt ondersteuning voor maximaal 10 domeinnamen. Je mag met dit abonnement onbeperkt mail versturen, met dien verstande dat bulk mailing niet is toegestaan.

Professioneel gebruik

Als je een bedrijf hebt dan kun je Proton.me business gebruiken voor het aanmaken van mailadressen voor je medewerkers. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand, per medewerker. Zij maken gebruik van encrypted mail, ideaal voor het versturen van privacygevoelige informatie, zoals klantgegevens of bedrijfsinformatie die niet in verkeerde handen mag vallen.

Veilig mailen

Proton e-mail is ontwikkeld in Zwitserland. Dit blijkt onder meer uit de uitstekende beveiliging. Privacybescherming staat bij de Zwitsers nog steeds hoog in het vaandel. De DPA en DPO regelgeving zijn van toepassing, ongeacht of je een privé account aanmaakt of een account voor je bedrijf. Protonmail maakt gebruik van end-to-end encryptie. Dit houdt in dat alle berichten zijn beveiligd door middel van versleuteling vanaf het moment van verzenden tot het moment van aflevering bij de ontvanger. Het onderscheppen van e-mail is praktisch onmogelijk.

Tips en tricks

Je kunt hieronder een aantal praktische tips en tricks vinden die je kunt gebruiken als je je Outlook account op een veilige wijze wilt gebruiken.

Is Protonmail een aanrader?

Protonmail is zeker het overwegen waard. Ook als je kiest voor een gratis account heb je voldoende mogelijkheden om veilig en zonder beperkingen e-mail te versturen en te ontvangen. Het enige minpuntje is dat Protonmail geen live chat heeft voor ondersteuning. Er is een uitgebreide help database en je kunt per mail contact opnemen. Maar dit gaat natuurlijk wat minder snel dan via een live chat.

Plaats een reactie